بازیهای فکری و رومیزی
بازی فکری چه تاثیری در تقویت هوش کودکان دارد؟
بازی فکری نقش مهمی در ایجاد یک فضای جذاب و لذت بخش برای پرورش قدرت ابتکارو خلاقیت کودکان دارد. بنابراین تاثیر بازی فکری بر کودکان بر کسی پوشیده نیست. از آنجایی که شاد بودن، عامل مهمی در ایجاد سلامت روانی کودک محسوب میشود، خرید بازی فکری سرگرم کننده برای کودکان میتواند این حس شادی را در آنها ایجاد کند و به عنوان ابزاری فعال برای رشد ذهنی کودکان به کار گرفته شود.
بازی فکری مناسب به شکل گیری پاسخ سریع کودکان کمک میکند و توانایی داوری آنها را بهبود میدهد. زیرا کودکان هنگام انجام بازیهای فکری نیاز به واکنش و پاسخ سریع و استفاده از قدرت قضاوت خود دارند.
تاکنون پژوهشهای مختلفی برای بررسی تاثیر بازی فکری بر کودکان، انجام شده است. پژوهشگران موسسه ملی بهداشت (National Institutes of Health) در این رابطه تحقیقات کامل و گستردهای انجام داده اند که نتایج شگفتآوری بهدنبال داشته است. این پژوهشگران سه مولفه زیر را مورد بررسی قرار دادند که عبارت اند از:
·سرعت عملکرد کودکان
·توانایی حل مسئله کودکان
·فعالیت مغزی کودکان
در این پژوهشها، آموزش از طریق بازی فکری به کودکان بررسی شد. نتایج این بررسیها حاکی از این است که تاثیر بازیهای فکری بر مغز کودکان در راستای تقویت و بهبود این سه مولفه بوده است.
بازی فکری به تقویت کدام هوشها کمک میکند؟
آیا میدانستید برای موفق شدن کودکان در زندگی آینده تاثیر هوش هیجانی تقریبا دو برابر آیکیو است؟ آیا دوست دارید که کودک شما به طور مستقل قادر به مقابله با چالشها و رفع آنها باشد؟ آیا به دنبال این هستید که کودک شما توانایی برقراری ارتباطات مثبت با دیگران را کسب کند؟ با خرید بازی فکری سرگرم کننده برای کودکان میتوان هوش هیجانی را در آنها تقویت کرد.
البته که این امر ممکن است. فقط کافی است که والدین به برخی از نکات لازم در مورد تاثیر بازی فکری بر کودکان را یاد بگیرند. سادهترین راه برای تقویت هوش هیجانی کودک، آموزش او از طریق بازی فکری است. زیرا کودکان با بازی کردن قادر به کسب مهارتهای زیادی هستند. بخش مهمی از هوش هیجانی نیز، توانایی مدیریت و بیان احساسات است. با انجام بازی فکری، کودک توانایی خودتنظیمی عاطفی را کسب میکند.
هنگامی که کودکی برای رفع مشکلی واکنش میدهد یا برنامهای برای حل آن تنظیم میکند در واقع از هوش هیجانی خود استفاده میکند. برای موفق شدن در زندگی شخصی و اجتماعی، خودکنترلی بسیار حائز اهمیت است. کودکانی که میتوانند احساسات خود را کنترل کنند میتوانند در آینده رفتارهای اجتماعی از خود نشان دهند و به اهداف خود برسند.
همچنین هوش میتواند بر نوع بازی، انتخاب اسباب بازی و... تأثیر بگذارد. کودکان باهوش اغلب سعی میکنند وسایل و اسباب بازیهایی را انتخاب کنند که بتوانند با آنها به ابتکار و ابداع دست بزنند. همچنین کودکان باهوشتر مدت کمتری به یک بازی مشغول میشوند زیرا خواهان تنوع هستند و از تنوع لذت میبرند.
بازیهای فکری مناسب برای بزرگسالان
بازیهای فکری باعث میشوند تا فرد در ذهن خود برنامهریزی کند، نقشه بکشد. هدف بازیهای فکری، بهبود حافظه، تفکر و تقویت مهارتهای شناختی است.
این بازیها تنها مختص کودکان نیستد و بزرگسالان هم میتوانند از این بازیها لذت ببرند. انجام بازی فکری توسط بزرگسالان حتی میتواند از ابتلا به بیماریهای حافظه مانند آلزایمر نیز جلوگیری کند. بازیهای فکری زیادی برای بزرگسالان وجود دارد. در این قسمت مقاله برخی از بهترین این بازی ها معرفی میشوند:
·پی شوم
این بازی می تواند برای ساعت ها شما را در جمع های خانوادگی سرگرم کند. در هر راند بازی بازیکنان باید با پیشنهادهای خلاقانه خود جملات ناقص رو کامل کنند و نظر داور بازی رو به خود جلب کنند تا امتیاز بهتری کسب کنند.
·سودوکو
فواید بردگیم برای کودکان بر کسی پوشیده نیست اما این نوع بازیها برای بزرگسالان نیز فوایدی دارند. جدول سودوکو یکی از محبوبترین این بازیها است. در این جدول، مربعهای کوچکی وجود دارد که در هر مربع و هر ستون و سطر، هر عدد تنها یک مرتبه تکرار میشود.
بازیهای فکری برای دورهمیهای خانوادگی
مافیا
در این بازی افراد باید نقش هایی را که در کارت ها نوشته شده به صورت اتفاقی دریافت کنند و کارت را مخفیانه نگه دارند. سپس افراد به صورت پنهانی و با فرمان داور بازی از یاران خود باخبر میشوند تا نقش هر فرد معین شود. سپس کسی که مقام داور را دارد میپرسد مافیا کیست و کسانی که کارت را برداشته خودشان را به داور و یکدیگر معرفی میکنند. سپس داور دستور میدهد که شهروندان یکدیگر را شناسایی کنند و همینطور سایر نقش های موجود در بازی. اگر مافیاها بتوانند شهروندان را از بازی حذف کنند برنده میشوند و اگر شهروندان بتوانند آنها را شناسایی کنند شهروندان بازی را میبرند. باقی نقش های موجود در بازی بسته به تعداد نفرات بازیکنان استفاده میشوند.
مونوپولی
هدف در بازی مونوپولی، انحصارگرایی اقتصادی است. در این بازی شما به خرید و معامله ملک، ساخت هتل یا خانه و اجاره دادن آنها به بازیکنان دیگر میپردازید تا در نهایت بتوانید آنها را ورشکست کنید.
·بازیهای دو بعدی و سه بعدی
بازیهای دوبعدی در سنین پایین و تا ۲ سالگی قابل استفاده هستند. از جمله این بازیها میتوان به انواع مختلف پازل اشاره کرد. بازیهای سه بعدی میتوانند قدرت تجسم را در ذهن کودکان پرورش دهند. بازیهای سه بعدی از سن ۴ سالگی قابل استفاده هستند. بازیهایی نظیر خانهسازی با لگو و ساخت اجسام مختلف به کمک قطعات کوچکتر و... جزء بازیهای سه بعدی محسوب میشوند .
·بازیهایی که سرعت عمل را در کودک افزایش میدهند
بعضی از بازیها علاوه بر اینکه نیازمند دقت و تمرکز بالا هستند، سرعت عمل بالای کودک را نیز میطلبند. این بازیها قابلیت بازی به صورت گروهی را نیز دارند. بنابراین از این طریق سبب افزایش قدرت تصمیمگیری در کودک میشوند. مکعب روبیک از نمونههای بارز این بازیها است که به سرعت عمل بالایی نیز نیازمند است .
·بازیهای استراتژیک
بازیهای استراتژیک قابل خرید از سایت فروشگاه اینترنتی بازالاین به طور کلی برای سنین بالای ۸ سال طراحی شده اند. این بازیها باعث تمرکز فکر کودک و نوجوان روی یک مساله میشوند. انجام چنین بازیهایی در رشد و تقویت هوش کودکان بسیار تأثیرگذار است. از جمله این بازیها میتوان شطرنج و انواع بردگیم را نام برد.